Genetická predispozice k celiakii

Pro onemocnění existuje genetická predispozice, kterou lze molekulárně genetickým vyšetřením ze vzorku krve zjistit. Přítomnost genetické predispozice, ale neznamená, že člověk během svého života celiakií onemocní.

Celiakie je onemocnění způsobené imunitní reakcí organismu na lepek, což je bílkovina nacházející se v pšenici, ječmeni a žitě. Imunitní odpověď se spouští v tenkém střevě, ve kterém postupně dochází k poškození výstelky a poruše vstřebávání živin. Narušení střevní tkáně způsobuje řadu závažných komplikací, které se projevují např. průjmy, únavu, ztrátu hmotnosti, nadýmání, anémii a může vést k závažným komplikacím. U dětí může zhoršené vstřebávání živin vést ke zpomalení růstu a vývoje. Na celiakii bohužel neexistuje žádná účinná léčba, pouze přísná bezlepková dieta většinou vede k rychlé úpravě zdravotního stavu.

Před odběrem: Přijďte nalačno, nejezte cca 12 hodin, před odběrem nekuřte.

Doporučení: Je vhodné vypít ¼ litru vody či neslazeného čaje.

Výsledky: Lze vyzvednout za 14 dní po odběru.

Pozn.: Pozor! U predispozice se vyšetřuje pouze vloha k onemocnění celiakií, nikoli podezření na onemocnění. Vlohu má 20% populace, celiakii jen 0,5%

Cena: 640 Kč

Zpět na přehled vyšetření