Období respiračních onemocnění v celé své pestrosti v laboratoři mikrobiologické molekulární biologie

4. května 2023

Období respiračních onemocnění v celé své pestrosti v laboratoři mikrobiologické molekulární biologie

Respirační infekce představují hlavně sezónní onemocnění, které se nevyhýbá žádné věkové kategorii. Každoročně jsou to právě respirační onemocnění, která patří celosvětově k nejčastějším příčinám nemocnosti, vyskytující se s vyšší frekvencí u dětských pacientů. Přestože respirační onemocnění zahrnují velký počet onemocnění s podobnými příznaky a podobnou léčbou, průběh onemocnění může být naprosto rozdílný. Velmi často se jedná o zcela banální nachlazení, jindy se však může jednat o těžký stav s komplikacemi.

Podle místa postižení rozlišujeme onemocnění horních cest dýchacích (rýma, zánět nosohltanu, zánět mandlí, zánět hrtanu) a onemocnění dolních cest dýchacích (zánět průdušnice, akutní zánět průdušek, zápal plic). Infekce horních cest dýchacích bývají často virového původu a není tak ve většině případů nutná antibiotická léčba. U infekcí dolních cest dýchacích bývá průběh zpravidla závažnější, i přes počáteční ne příliš naléhavé příznaky. V obou případech se může jednat o infekce virového, bakteriálního nebo jiného původu (kvasinky, plísně, inhalace prachů a plynů).

V laboratoři PCR jsme v uplynulých třech letech díky pandemii koronaviru sledovali až na výjimky pouze výskyt viru SARS-CoV-2 a jeho jednotlivých variant. V době koronaviru jsme i přes všechna opatření a omezení mohli vidět, jak je těžké zabránit šíření viru v populaci. Prevence proti šíření respiračních infekcí má svůj význam i mimo dobu „koronavirovou“. Je vždy dobré vyhýbat se místům, kde se může výskyt nemocných koncentrovat a snížit tak pravděpodobnost, že onemocníme i my. Jedná se hlavně o dopravní prostředky a zastávky městské hromadné dopravy, kanceláře, ordinace lékařů aj.

V případě onemocnění respirační infekcí je vhodné navštívit svého ošetřujícího lékaře, neboť příznaky respiračního onemocnění mohou být společné i s jinými, mnohdy závažnějšími chorobami. Díky laboratornímu vyšetření dojde k časnému určení infekčního agens a včasnému zahájení správné léčby.  

Pro detekci respiračních patogenů jsou Vám v oblasti mikrobiologické molekulární diagnostiky k dispozici jak panely zaměřující se na detekci respiračních bakteriálních a virových patogenních agens, tak i vyšetření jednotlivých patogenů. Panely zahrnující více patogenních agens jsou výhodné nejen z hlediska ceny, ale také v případě nejasné etiologie dojde k výraznému zkrácení doby potřebné k odhalení agens způsobující infekci.

Prioritou PCR laboratoře jsou naší klienti/pacienti, a proto se všechna akutní vyšetření snažíme zpracovat ve zrychleném režimu, aby se pacientovi dostalo co nejdříve odpovídající léčby.

Respirační PCR Panely:

Detekce respiračních patogenů – bakterie: Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Haemophilus influenzae, Legionella pneumophila, Bordetella pertussis, Bordetella parapertussis, Streptococcus pneumoniae

Detekce respiračních patogenů – viry: Influenza A, Influenza B, RSV A, RSV B, subtypy Influenza A: subtypy H1, H3 a H1pdm09

Panely na vyžádání:

  • Detekce lidského adenoviru, lidského metapneumoviru, lidského enteroviru, lidského viru parainfluenzy 1, 2, 3 a 4.
  • Detekce viru SARS-CoV-2, Influenza A, Influenza B, RSV, lidského adenoviru, lidského metapneumoviru, lidského rhinoviru, lidského viru parainfluenzy.

 

Jednotlivá (single) vyšetření:

Bordetella pertusis

Bordetella parapertussis

Chlamydia pneumoniae

Mycoplasma pneumoniae

Haemophilus influenzae

Streptococcus pneumoniae

Influenza virus A, B, subtypizace H1

RSV

Adenovirus

Enterovirus

Metapneumovirus a další

 

Více informací a kompletní PCR žádanku naleznete online na www.euclaboratore.cz (v sekci Lékař – Žádanky a souhlasy – PCR žádanka v PDF). V případě dotazů jsme Vám k dispozici na tel. 226 224 999, kde Vám rádi poradíme nejen s odběrem, ale také s případným dalším vyšetřením.

Za Tým PCR Laboratoře

Ing. Tereza Fiedlerová, Ph.D.

Ing. Tereza Fiedlerová, Ph.D.

autor:

Ing. Tereza Fiedlerová, Ph.D.