Týden štítné žlázy

26. května 2022

Článek od MUDr. Petra Podroužka, odborného ředitele EUC Laboratoří, o onemocnění štítné žlázy

Poruchy štítné žlázy jsou velmi častým onemocněním

Onemocnění štítné žlázy je dnes velmi častým endokrinním problémem jak v dospělé, tak i dětské populaci. Může se projevit změnou velikosti žlázy (zvětšení se nazývá struma), struktury žlázy (uzly) a poruchou její funkce.  Podle statistik onemocněním štítné žlázy trpí v České republice asi 620 000 lidí.  Toto číslo nemusí být konečné, protože řada lidí o svém problému neví a obtíže přičítá únavě, stresu nebo jiným onemocněním. Poruchy štítné žlázy jsou tak často zachyceny při vyšetřeních, kde se ani nepředpokládal problém se štítnou žlázou. Pacientů stále přibývá, což je spojeno i s lepší dostupností a kvalitou diagnostiky, velmi významnou roli v zde hraje laboratorní vyšetření.

Hormony štítné žlázy thyroxin (T4) a trijodthyronin (T3) ovlivňují tělní metabolismus, včetně rychlosti spalování kalorií nebo srdeční frekvence, podle množství produkovaného hormonu člověk přibývá na váze nebo ji ztrácí, cítí se unaven nebo naopak čilý. Činnost žlázy je řízena thyreotropním hormonem (TSH) z podvěsku mozkového (hypofýzy).

„Nejčastější poruchou je snížená funkce štítné žlázy – hypothyreóza. Onemocnění se často vyvíjí pomalu, i několik let. Pozvolna nastupuje častější únava, ospalost, připojuje se zimomřivost, zácpa, svalová slabost, snížená fyzická a psychická výkonnost, smutek či deprese, snížená srdeční frekvence či krevní tlak, spíše vzácně také přibývání na váze bez zvýšeného příjmu kalorií,“ říká MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří. Příčinou může být autoimunitní onemocnění, kdy imunitní obrana organismu poškozuje vlastní tkáně, stavy po operaci štítné žlázy nebo efekt léků. Spíše historické příčiny jako byl nedostatek jódu dnes díky jodování kuchyňské soli, potravních doplňků pro těhotné a kojící ženy a kojence již v České republice nehrozí. I konzumace velkého množství některých potravin – např. zelí, může vést k přechodnému snížení funkce štítné žlázy.

Naopak nadměrná funkce – zvýšená produkce hormonů štítné žlázy (hyperthyreóza) urychluje tělní metabolismus – pacienti jsou nervózní, podráždění, trápí je třes prstů, nespavost, pocení, pocit horka – i když je teplota okolí normální, průjem, bušení srdce, podráždění očí, průjem. Může se objevit úbytek na váze i při zvýšeném příjmu kalorií.

„U žen jsou problémy se štítnou žlázou častější, během života se s nimi setká každá osmá žena. Štítná žláza ovlivňuje menstruační cyklus – jeho pravidelnost a míru krvácení, poruchy mohou menstruační cyklus i zastavit (amenorhea). V těhotenství je častější poruchou snížená funkce štítné žlázy (hypothyreóza), která probíhá často nepozorovaně a její příznaky jsou zaměňovány za běžné těhotenské obtíže. Důsledky neléčené hypothyreózy pak ovlivňují nejen průběh těhotenství, ale i vývoj plodu. Nejčastější příčina hypothyreózy u těhotných je autoimunitní zánět štítné žlázy (thyreoiditita), kdy organismus produkuje protilátky proti vlastní štítné žláze, vzniká zánět a následně snížení funkce žlázy. Screeningové vyšetření funkce štítné žlázy u novorozence se v České republice provádí od roku 1985 již v porodnici,“ uvádí MUDr. Podroužek.

 

Základní laboratorní vyšetření používaná pro posouzení funkce štítné žlázy

Laboratorní stanovení jednotlivých hormonů a protilátek je pro ověření funkce štítné žlázy velmi důležité.  Mezi nejzákladnější patří stanovení dvou hormonů – thyreotropního (TSH) a volného thyroxinu (fT4). Mezi oběma hormony je úzký vztah. I malý pokles thyroxinu způsobí násobné zvýšení thyreotropního hormonu. TSH je tedy velmi citlivým parametrem funkce štítné žlázy. Dalším vyšetřením prováděným u stavů, kde předpokládáme nedostatečnou produkci hormonů štítné žlázy je stanovení protilátek proti tyreoperoxidáze (anti-TPO). Tato vyšetření odhalí pacienty se zvýšeným rizikem rozvoje další poruchy štítné žlázy. U předpokládané nadprodukce hormonů jsou též vyšetřovány hladiny TSH, fT4, případně další vyšetření.

Odběr krve pro laboratorní vyšetření tyreoidálních hormonů můžeme, je-li pacient bez medikace, provádět kdykoli během dne. Pokud je pacient léčen, je potřebné se o přípravě k odběru krve poradit s lékařem. „V EUC Laboratořích provádíme laboratorní vyšetření funkce štítné žlázy i pro samoplátce, které slouží k základní orientaci, zda jsou hladiny hormonů v předpokládaných mezích. Role lékaře je v této diagnostice stále zásadní,“ dodává MUDr. Podroužek.

MUDr. Petra Podroužka

autor:

MUDr. Petra Podroužka