Vitaminy a minerály - Máte dostatek vitaminů a minerálních látek?

29. června 2023

Vyvážené hladiny vitaminů a minerálů jsou potřebné pro  normální fungování důležitých chemických procesů v organismu. Vitaminy jsou látky, které si tělo nedokáže samo vyrobit a musí je získat v potravě nebo v doplňcích z lékárny. Výjimkou je zde pouze vitamin D, který si v letním období  po dopadu slunečních paprsků na kůži (záření UVB) dokáže tělo samo vyrobit.  Stejně tak je v potravinách důležitý vyvážený příjem minerálů.

Přesto celá řada vlivů může rovnovážný stav těchto látek v organismu změnit.  K narušení složité souhry vitaminů a minerálů  může vést jejich nedostatečný příjem v potravě (např. veganská strava bez potravních doplňků),  řada onemocnění (např. ledvin, gastrointestinálního traktu), užívání některých léků, ale i dehydratace či větší sportovní výkon.  Ověření  zda Vaše hodnoty vitaminů a minerálů odpovídají hladinám předpokládaných u zdravé populace  umožní včas na případné výchylky reagovat a zabrání zhoršování případné poruchy. V řadě případů  pak stačí  upravit svůj jídelníček.

V rámci tohoto balíčku laboratoře v oblasti vitaminů vyšetří vitamin B12,  kyselinu listovou (vitamin B9) a vitamin D.

V oblasti  minerálů vyšetření obsahuje: sodík (Na), draslík (K), chloridy (Cl), vápník (Ca) a vápník ionizovaný (Ca2+), hořčík (Mg) a fosfor (P).

Vitaminy:

Vitamin B12 –   správná hladina vitaminu B12 je nezbytná pro správnou funkci nervového systému (pamětˇ, koncentrace, únavnost), tvorbu červených krvinek nezbytných pro řádný přenos kyslíku do tkání. Podílí se na zásadních procesech tvorby DNA a energetickém metabolismu organismu. U veganů a vegetariánů je sledování hladiny vitaminu B12 potřebné.

Kyselina listová (folát, vitamin B9) – je důležitá pro syntézu nukleových kyselin (DNA, RNA), správnou tvorbu červených krvinek, funkci nervového systému. V těhotenství je nutná pro řádný vývoj a růst plodu. Nedostatek také zvyšuje hladinu homocysteinu a riziko srdečních a cévních onemocnění.

Vitamin D -        podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě, má vliv na jejich metabolismus a tedy zdraví kostí a zubů, ale účinky tohoto vitaminu jsou daleko širší. Výrazně pozitivně ovlivňuje imunitu - jeho nedostatek v zimním období vede například k častějšímu výskytu respiračních onemocnění. Snižuje riziko vzniku  srdečních a  autoimunitních onemocnění. Kromě potravin a potravinových doplňků jej lze získat i ze slunečního záření (léto -UVB spektrum, syntéza vitaminu v kůži), v naší populaci je bohužel nedostatečná hladina vitaminu D stále častá.

 

Minerály:        sodík (Na), draslík (K) a chlór ( chloridy, Cl) – jsou ionty zcela nezbytné pro stálost vnitřního prostředí a metabolické funkce organismu. Patří mezi nejdůležitější ionty tělních tekutin. Jsou důležité pro normální činnost nervové soustavy, srdce, svalů a udržení normálního krevního tlaku.

                          Vápník (Ca, kalcium) je zásadní pro zdraví kostí a zubů, zejména u dětí, těhotných a kojících žen, u žen po menopause a starších lidí. Je nutný pro procesy srážení krve, funkci nervového  a kardiovaskulárního systému, správnou funkci svalů. Přesněji o jeho správné hladině vypovídá hodnota ionizovaného kalcia (Ca2+), kdy hodnota celkového vápníku nemusí ještě být změněna, ale hladina Ca2+ je již mimo rozmezí hodnot zdravého člověka. 

                          Fosfor (P) se ve formě fosfátů podílí společně s vápníkem na zdraví kostí a zubů, je důležitý pro energetický metabolismus, správnou tvorbu nukleových kyselin a řady enzymů.

                          Hořčík (Mg) – je důležitý pro syntézu bílkovin a hormonů (např. testosteronu), nukleových kyselin, správnou funkci nervů a svalů a energetický metabolismus těla. Ovlivňuje činnost srdce a cév. Nedostatek způsobuje zvýšenou únavu a podrážděnost, nesoustředěnost, poruchy spánku, přispívat k zvýšení krevního tlaku či zvýšené lámavosti nehtů

 

Dostatek a rovnováha  vitaminů a minerálů v těle má vliv na každou buňku v těle a její fungování. Laboratoř je schopna tyto látky velmi přesně změřit, včas upozornit  na možnou poruchu vnitřního prostředí a zabránit nežádoucím komplikacím.

                

Obsah balíčku – vitaminy: Vitamin B12

                                                Kyselina listová (vitamin B9)

                                                Vitamin D

                            Ionty:         Sodík (Na)

                                                Draslík  (K)

                                                Cloridy (Cl)

                                                Vápník (Ca) a vápník ionizovaný

                                                Fosfor (P)

(V balíčku je obsaženo též vyšetření hladiny celkové bílkoviny potřebné k výpočtu hodnoty ionizovaného vápníku).

                           

K tomuto balíčku je vhodné připojit dále vyšetření stavu železa v organismu (hladina železa, ferritinu, transferinu, výpočty saturace železem)  jako prevenci anémie z nedostatku železa.   

 

MUDr. Petr Podroužek, CSc.

autor:

MUDr. Petr Podroužek, CSc.