Články

Testování koronaviru u dětí – rádce pro vystrašené rodiče

„Bohužel nejsem poslem dobrých zpráv, nákaza koronavirem se prokázala u jednoho zaměstnance školky a všechny děti musí na testy,“ oznámila mi do telefonu paní učitelka. Čtyřletého Kryštofa tak čekalo setkání s odběrovou sanitkou a „kosmonauty“. Jak probíhají odběry na COVID-19 u dětí, jak se s nimi o všem bavit a budou si ty malé odnášet nepříjemnou vzpomínku? 

Vitamin D nás chrání před viry včetně koronavirů, únavou a celou řadou onemocnění

Vitamin D měli mnozí z nás v povědomí především v souvislosti s našimi kostmi, a tedy jeho rolí v regulaci vápníku v těle. Jeho důležitost pro náš organismus ale sahá ještě mnohem dále. Kromě významné podpory imunity a kardiovaskulárního systému nám také pomáhá zvládat stres a zároveň předcházet úzkostným a depresivním stavům. Ne náhodou jej v současné době lékaři doporučují i v prevenci covid-19.

Klíšťová encefalitida – léto láme rekordy v počtu případů

Mírná zima, deštivé počasí a vysoké letní teploty, to vše se projevilo na letošní aktivitě klíšťat a vysokém počtu případů klíšťové encefalitidy.

Vitamin D a stimulace imunitní odpovědi

Vitamin D vzniká přímým účinkem slunečního záření (UVB) na kůži, přijímáme jej také ve stravě (z mořských ryb, vaječných žloutků, mléka, sýru) nebo jako vitaminové doplňky. Jeho účinky na lidské zdraví jsou velmi široké, reguluje hladiny vápníku a fosforu v krvi, má příznivý vliv na funkci a výkon srdečního svalu i kosterních svalů, prevenci a průběh diabetu II. typu, průběh léčby některých nádorových onemocnění, hypertenzi, prevenci autoimunitních chorob. V současné době bude asi každého nejvíce zajímat vliv vitaminu D na řádnou funkci imunitního systému.

Onemocnění štítné žlázy ukáže s jistotou až laboratorní vyšetření

Onemocnění štítné žlázy je časté, více jsou postiženy ženy, a to 10-20 % žen po 50. roce věku. Onemocnění mohou zapříčinit autoimunitní procesy, genetické vlivy, některé léky či ozařování v oblasti krku.

Rakovina tlustého střeva: Základem úspěšné léčby je včasná diagnóza

Rakovina tlustého střeva neboli kolorektální karcinom patří mezi tři nejčastější nádorová onemocnění v České republice. Každý rok onemocní šest tisíc Čechů. Přitom jde o jedno z nádorových onemocnění, které je velice dobře léčitelné, pokud je odhaleno včas.