Články

Spalničky útočí stále častěji. Zjistěte si, jak jste na tom s protilátkami

Spalničky považuje řada lidí za onemocnění, které patří do historie a je dávno zvládnuté. A přesto se s nimi stále znovu setkáváme a možná si i zvykáme na opakovaná hlášení výskytu onemocnění spalničkami v řadě evropských zemí a nepřikládáme jim žádný větší význam. Vymoženosti moderní doby v nás mnohdy vyvolávají pocit neohroženosti a jistoty toho, že mám vše pod kontrolou. Jenže ono to tak vždy není.

Celiakie - nesnášenlivost lepku

Když se řekne nesnášenlivost lepku (celiakie), většina lidí si představí problémy s trávicím traktem - průjmy, zvracení, opoždění vzrůstu u dětí. Většina případů tohoto onemocnění v populaci tyto příznaky ale nemusí mít - je to třeba jen únava, opožděná puberta, psychické problémy - např. deprese, poruchy menses, neplodnost, spontánní potraty a jiné. Kdo by hledal problém v nesnášenlivosti lepku?

Vitamín D: Na podzim se projevuje jeho nedostatek, může za řadu nemocí

Věděli jste, že nedostatek vitamínu D je jedním z důvodů, proč v zimě či na jaře onemocníte chřipkou nebo jinými respiračními onemocněními? Právě v období chřipkových epidemií, kdy se spotřebují zásoby vitamínu D vytvořené díky slunečnímu záření v létě, bývá jeho hladina nejnižší. Zejména v zimních a jarních měsících trpí nedostatkem vitamínu D téměř 50 % naší populace.

Vitamin D – víc než jen vitamin

Nové poznatky o vitaminu D se množí každým dnem a dokládají jeho významný vliv na funkci většiny lidských buněk, Předpokládá se, že se podílí na regulaci přibližně 5% lidského genomu. Nedostatek vitaminu se podílí na vzniku i na závažnosti průběhu řady civilizačních nemocí, jako je kupříkladu diabetes I. a II. typu, zvýšeném riziku kardiovaskulárních, onkologických či autoimunitních onemocnění.

Homocystein

Zvýšená hladina homocysteinu v krvi se v současné době považuje za rizikový faktor onemocnění cév, ischemické choroby srdeční, mozkových příhod, potratů a vývojových vad plodu, zejména nervové soustavy. Uvažuje se i o možném vlivu na problémy s otěhotněním. Se zvýšenou hladinou homocysteinu se též setkáváme u některých neuropsychických poruch a u osob se sníženým příjmem vitaminů B řady (kyseliny listové, B6,B12) (může hrozit u např. u seniorů, vegetariánů).

Vyhubená choroba opět útočí

Spalničky vypadají jako nachlazení s vyrážkou, ale jsou mnohem zákeřnější. Vysoce nakažlivá nemoc, kterou jsme díky očkování v poslední době téměř neznali, se znovu šíří. Za letošní rok jsou evidovány již stovky případů spalniček. I když očkování proti nim patří mezi povinná, výskyt této nemoci není v posledních letech ojedinělý. Očkovací látka je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím. K zajištění kolektivní imunity je podle odborníků nutná proočkovanost nad 95 procenty. Současná je asi 90 procent. A spalničky se šíří. Mohou za to především dva faktory – odmítání očkování částí populace a fakt, že ochranné protilátky po více než dvaceti letech u řady očkovaných lidí mizí.