Články

Jaterní testy vám mohou zachránit zdraví

Játra hrají zásadní roli v celé řadě tělesných funkcí a navíc mají téměř zázračnou regenerační schopnost. Zároveň jsou však velmi náchylná k působení různých toxinů a zanedbání počátečních příznaků může vést k jejich nevratnému poškození.

Bojíte se, že vaše dítě bere drogy? Čeho si všímat?

Omamné látky jsou stále dostupnější a drogová závislost u dětí představuje reálnou hrozbu. Podle současných statistik jsou v největším nebezpečí v souvislosti s drogami děti ve věku od 13 do 15 let. Důvodem, proč děti sáhnou po drogách, bývá nejčastěji jejich zvědavost, snaha zapadnout do kolektivu, zahnat nudu nebo uniknout od reality. Drogová závislost nemusí být zpočátku vůbec patrná. Přesto existují signály, které vás mohou včas varovat.

Co nám hrozí, pokud máme nedostatek vitaminu D?

Věděli jste, že nedostatek vitaminu D je jedním z důvodů, proč v zimě či na jaře onemocníte chřipkou nebo jinými respiračními onemocněními? Právě v období chřipkových epidemií,kdy se spotřebují zásoby vitaminu D vytvořené díky slunečnímu záření v létě, bývá jeho hladina nejnižší. Zejména v zimních a jarních měsících trpí nedostatkem vitaminu D téměř 50% naší populace. Jaká nebezpečí nám hrozí, pokud budeme mít v organismu vitaminu D nedostatek? Jaký význam má vitamin D u těhotných žen a jaký význam má pro sportovce?

Spalničky – jste vůči nim imunní? EUC Laboratoře to velmi rychle zjistí

V posledních letech se v České republice opakovaně setkáváme s onemocněním spalničkami, které se nám v minulosti díky očkování vakcínou podařilo téměř vymýtit.  Šíření onemocnění napomáhá odmítání očkování částí  naší české populace. Navíc u řady lidí očkovaných v dětství došlo po více než 20 letech k vymizení ochranných protilátek. Zda je každý z nás proti onemocnění chráněn, lze zjistit rychlým laboratorním vyšetřením protilátek proti spalničkám  třídy IgG z krve. Vyšetření provádíme i bez doporučení lékaře na žádost pacienta za přímou úhradu.

Nejčastější dědičné trombofílie

Žilní tromboembolismus je závažným nejen zdravotním, ale i socioekonomickým problémem. Na komplikace žilní tromboembolické nemoci (TEN) umírá v současné době v Evropě asi 500 000 osob ročně. To je tedy 12 % z celkového počtu všech úmrtí. Při tom je důležité si uvědomit, že se jedná o onemocnění, kterému lze ve valné většině případů předcházet vhodně zvolenou profylaxí. Proto je vhodné znát nejčastěji se vyskytující dědičné trombofílie, které zvyšují dispozice ke vzniku tromboembolismu, a o kterých pojednává uvedený článek.

O celiiakii

V týdnu od 19. do 22.června 2017 byl hostem Václava Žmolíka, - rozhlasového pořadu Zdravotnická rubrika-Odpoledne s Dvojkou, odborný ředitel EUC Laboratoří MUDr. Petr Podroužek,CSc.. Rozhovor byl na téma nesnášenlivost lepku. V celkem čtyřech vstupech se dozvíte co je to celiakie, jaké má projevy, jak toto nebezpečné onemocnění zjistit, co s dietou či léčbou.